Tuesday, October 25, 2011

DIY: U duhu 56. beogradskog sajma knjiga! (DIY book cover)



Kao što verovatno znate, 23. oktobra je otvoren 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Na sajmu je izbor uvek velik i ima dosta povoljnih akcija, te se možete snabdeti dobrim knjigama za relativno male pare, i provesti mnogo prijatnih zimskih večeri i popodneva u društvu dobre knjige. Obećavani tutorial je u skladu s tekućim sajmom knjiga. U pitanju je zaštitni omotač za knjige. Većina ljudi voli da čita u prevozu, a želi da zaštiti korice knjige od krzanja i savijanja. Meni je dosadilo da gledam mamu kako pravi omotače od papira, te sam se bacila na ovaj lagani i brzinski projekat.

 Za nju zaista ne treba ni puno vremena ni materijala, samo malo volje, te se bacite na posao i obradujte sebe ili neku dragu osobu :)


Za futrolu je potrebno:

* makaze

*materijal po izboru (preporučujem neki čvršći)

*metar

*konac i igla/šivaća mašina

*knjiga na osnovu koje ćete uzeti mere


Knjigu otvorite na sredini i položite ispred sebe, pa izmerite njenu širinu (prednja i zadnja stranica, plus središnji deo), kao i visinu stranica. Na ove mere dodajte prvo po 5 cm za deo koji će se presavijati na unutra (na slici ispod je označeno kredom mesto) i sa sve četiri strane oko 1cm viška za porubljivanje.


 Materijal koji je isečen porubiti, da bi izgledalo urednije- u mom slučaju i da se ne bi parao.


Tako porubljen materijal je spreman za poslednji korak- presavijte tkaninu ka unutra na samim krajevima gde ste prethodno označili prostor od 5 cm, i prišijte ih tako presavijene po širini.



 S ovim je vaš omotač gotov i izgledaće ovako:




 Kao što obećah, brzo je i jako jedostavno :) Nadam se da vam se dopada ovaj tutorijal i da ćete obući vaš plen sa sajma u neke šarene omotače!

2 comments: