Saturday, July 16, 2011

Kako napraviti hvatač snova? (DIY dreamcatcher)

Ukoliko želite da napravite nekom simpatičan poklon, ili da napravite jedinstven detalj koji će ulepšati vašu sobu, potrebno vam je neka stara narukvica, vunica ili neki deblji konac (ja sam koristila neke koji su preostali iz nekog starog goblena), perle (preporučujem drvene), par pera i naravno- malo vremena i volje. :)
Za one koji nisu upoznati sa tim sta zapravo predstavlja hvatač snova,evo malo osnovnih informacija.
Ovaj artefakt je deo indijanske kulture, i predstavljao je neku vrstu amajlije, koja je za cilj imala da zaštiti snove osobe iznad čijeg kreveta je okačena.
Verovalo se da amajlija "filtrira" snove, tako što bi košmare zadržala unutar mreže, a prijatni snovi bi skliznuli niz pera do sanjalice.
Naravno, ovo je samo šturo objašnjenje, a ukoliko vas zanima nešto više, možete se informisati na nekim od ovih sajtova:
Najopširnije o hvatačima snova
                                                                        Umetnost i tehnike Indijanaca



Sada, kada sam vas ugnjavila sa opisivanjem hvatača snova, red je da vam opisem i na koji način da napravite jedan za sebe ili dragu osobu.
Znači, ono što je potrebno je:

*metalni obruč- ja sam koristila narukvicu
*vunica ili deblji konac
*raznorazne perle
*perje

Prvi koji sam ja napravila možda nije najlepši primerak svoje vrste na svetu, ali meni je prirastao k srcu. Pomalo je u nekom boemsko-hipi fazonu, šarenolik je i veseo. Svakako, ovo je i dobar pokazatelj da se ne treba odustati odmah, već da vežbom dolazite do željenog cilja. Uostalom, lepota je u oku posmatrača ;)!

Za pravljenje ovog hvatača snova, koristila sam, umesto metalnog obruča sam koristila staru narukvicu, koju sam prethodno obložila materijalom. Pošto inače obožavam da "recikliram" stvari, dajući nečemu starom novu ulogu, kao materijal za oblaganje sam koristila stari novčanik.



Materijal obmotajte oko narukvice, i zalepite lepkom na krajevima.
Kada je obruč bio završen, red je došao na mrežu. Detaljna uputsva o pletenjeu mreže karakteristične za ovu amajliju, može se naći na ovom sajtu. Potrebno je samo malčice strpljenja, i mreža će biti jako brzo završena :).
Prva mreža mi nije ispala najsjajnije, ali već kod drugog hvatača (o njemu malo kasnije u postu) sam bila zadovoljna njenim izgledom. Vežbom se postiže savršenstvo, a ja sam svakako jaaako uživala u pletenju mreže, tako da mi nije teško palo da vežbam!


Na obruč sam zavezala konac, sa nanizanim perlama, za čiji je kraj bilo zavezano perce. Kako bih sakrila čvor oko pera, iskoristila sam još jedan komadić tkanine koji sam obmotala i zalepila na tom spoju.


U mrežu sam naknadno dodala perlicu, kako bih ispoštovala osnovnu simboliku i formu samog hvatača snova, ali na sajtu čiji je link dat za objašnjavanje postupka pletenja mreža imate opis kako da ubacite perlu pri pletenju. Osim osnovnih delova, odlučila sam da se malo poigram sa izgledom, pa sam dodala još dva viseća elementa hvataču.



Pošto sam ovaj hvatač pravila za sebe, u njega sam uključila elemente koji za mene predstavljaju nešto. Možda nije baš estetki najbolji izbor, ali ja sam se odlučila za dva meni najdraža kamena- ćilibar i mesečev kamen, koje sam okačila na krajeve konca. Kako je to izgeldalo poprilično nezavršeno, oko končića koji su visili sam obmotala konac u drugoj boji. Kao što se na slici primeti, samo sam vezivala čvoriće oko konca koji visi.

Na kraju, posle čitavog popodneva zabave, završila sam svoj prvi, pomalo smotani, DIY projekat.
Ali, nije mi to bilo dovoljno, pa sam isto popodne napravila još jedan, koji je dosta svedeniji i lepši.
U principu, proces se ne razlikuje, osim par sitnica.

Ukoliko želite da vaš hvatač snova izgleda kao plavi sa slike, evo i koje su izmene- oko narukvice nije obmotan materijal, već konac. Isto kao i na visećim elementima prvog hvatača, obmotavan je konac tako što su vezivani čvorići.


Ovaj izgled je dosta svedeniji, jednostavniji, i izgleda dosta bolje. Na viseće elemente nisam dodavala ništa osim pera, čak ni spoj konca i pera nisam pokrivala, nekako mi je izgledalo lepo tako jednostavnog izgleda.

Bilo kako bilo, opcije su bezgranične, pustite mašti na volju i napravite hvatač snova koji će se podudarati s vašim karakterom i stilom! Zabava je svakako zagarantovana :)

 Ukoliko napravite svoj hvatač snova, volela bih da ga vidim, pa ostavite link u komentarima!

PS. Ne zamerite na potencijalno lošem objašnjavanju, ipak je prvi post :)



2 comments:

  1. Ovo je draga odlično :) Obožavam zamke za snove, ali mi stvarno nije nikada palo na pamet da probam sama da je napravim, dala si mi super ideju, pokušaću i ja :*

    ReplyDelete
  2. Hvala tiii :)! Uopste nije tesko, videces, cak je i zabavno :)

    ReplyDelete